تولید گلخانه ای ماهی تیلاپیا به روش آکواپونیک |
کد مقاله : 1023-MSRICONF (R2) |
نویسندگان: |
نسرین مشائی *1، فرهاد رجبی پور2 1سازمان تحقیقات اموزش و ترویج کشاورزی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور 2سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور |
چکیده مقاله: |
سیستم آکواپونیک عبارت از ادغام سیستم هیدروپونیک با آبزی پروری در یک سیستم بازگردش است که فضولات و متابولیت های تولید شده توسط ماهیان پرورشی از طریق نیتراسیون و جذب آنها توسط گیاهان خارج می شود. باکتری های موجود در ذرات غذایی و مرتبط با ریشه های گیاهی در انتقال نوترینت ها نقش دارند. گیاهان به عنوان فیلتر بیولوژیک با خروج فضولات ماهیان کیفیت آب محیط پرورش را بهبود می بخشند. در پژوهش های انجام شده، تولید توأم ماهی تیلاپیا با سبزیجات، صیفی جات، علوفه، گیاهان دارویی و زینتی با فناوری آکواپونیک در مقیاس نیمه تجاری به بهره برداری رسیده است. در یک پکیج تجاری 500 مترمربعی استاندارد UVI، برآورد تولید سالانه حدود 2.5 تن ماهی تیلاپیا و 20-1.5 تن محصولات گیاهی -بر حسب نوع گیاه کشت شده- بود. اساس تولید در سیستم آکواپونیک مصرف بهینه و حفظ آب در سیستم، عدم نیاز به اراضی کشاورزی و خاک، امکان اجراء در مزارع با آب غیردائم، کاهش استفاده از کودها و سموم، فعالیت آبزی پروری/کشاورزی توام با ملاحظات محیط زیستی، تولید متراکم ماهی/محصولات گیاهی سالم و افزایش تنوع تولیدات مزرعه است. ایران عزیز کشوری با تنوع آب و هوایی است و زمین های غیرقابل کشاورزی پهنه وسیعی از ایران را فراگرفته اند. ذخایر آب در کشور دارای محدودیت و توزیع ناهمگن زمانی و مکانی است. کارآیی آب کشاورزی در کشور نامطلوب و بازده آن پایین است. خاک ایران بهعلت استفاده بیش از اندازه از کودهای شیمیایی با فرسایش شتابان روبهرو شده است. نیاز بخش کشاورزی به کودهای شیمیایی عمدتاً از ... |
کلیدواژه ها: |
آکواپونیک، تیلاپیا، سبزیجات، گیاهان دارویی، علوفه |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |